Twekkelerveld

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Dit hebben we afgesproken in het landelijk Klimaatakkoord. Door over te gaan op duurzame warmte stoten we veel minder CO2 uit. We noemen deze stap de warmtetransitie. Twekkelerveld is samen met Tubantia-Toekomst de eerste wijk in Enschede waar aan een plan voor de overgang naar aardgasvrije woningen wordt gewerkt. Dit doen we omdat dit een wijk is waar kansen liggen om werkzaamheden te koppelen aan andere projecten. Zo zijn bijvoorbeeld de straten en het riool op veel plekken aan vervanging toe. We transformeren Twekkelerveld zo tot een groene, duurzame wijk!

Onderzoek

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een warmtenet waarschijnlijk de meest haalbare en betaalbare oplossing is voor de meeste woningen uit Twekkelerveld. Om te bepalen of dit daadwerkelijk zo is, wordt er momenteel aanvullend onderzoek gedaan door onafhankelijk adviesbureau Tauw. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar alternatieven voor een warmtenet. Ook wordt er meer inzicht gegeven in de voor- en nadelen van deze technieken en de duurzaamheid van deze technieken. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende typen woningen. Huiseigenaren bepalen zelf op welk duurzaam alternatief voor aardgas ze overstappen. Door het onderzoek kunnen eigenaren een goede keuze maken. Ben je huurder in Twekkelerveld? Dan bepaalt jouw woningcorporatie of verhuurder op welk alternatief voor aardgas er wordt overgestapt.

Ook kijken we naar wat er nodig is om woningen echt aardgasvrij te maken. Wat moet er in huis gebeuren, en wat kost dit? Hiervoor onderzoeken we zogenaamde voorbeeldwoningen, die als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de wijk.

Samen met de inwoners van Twekkelerveld

Bij dit onderzoek zijn inwoners uit de wijk nauw betrokken. Deze groep inwoners noemen we de koplopers. Deze koplopers wonen zoveel mogelijk verspreid over de wijk. Zo is de wijk goed vertegenwoordigd! De koplopers dachten mee over de formulering van de opdracht voor het bureau. Ook droegen ze aardgasvrije technieken aan die werden onderzocht door Tauw en dachten ze mee over hoe deze technieken beoordeeld moesten worden.

Wijkuitvoeringsplan

De uitkomsten van dit onderzoek worden verwerkt in een zogeheten Wijkuitvoeringsplan. In dit plan wordt duidelijk wat de maandelijkse kosten voor de bewoners worden, of de woning verder geïsoleerd moet worden, welke straten en woningen als eerste van het gas af kunnen, welke andere opgaven en groot onderhoud te combineren zijn en wat de exacte planning is. Ook staat in het Wijkuitvoeringsplan hoe bewoners worden betrokken. Het Wijkuitvoeringsplan wordt uiteindelijk door de gemeenteraad vastgesteld.

Aan de slag! 

Je kunt zelf al de eerste stappen zetten naar een aardgasvrije en duurzame woning. Energie besparen is namelijk altijd een goed idee, want hierdoor gaat het warmteverbruik omlaag. Je bespaart dan energie én kosten. Maatregelen die je bijvoorbeeld kunt nemen: 

Wanneer je eigenaar van een woning bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen. Wanneer je huurt is de woningcorporatie of particuliere eigenaar verantwoordelijk voor de verduurzaming. 

Kleine, energiebesparende maatregelen kan echter iedereen nemen. Dit kan op jaarbasis heel wat geld schelen.  

Waar kan ik terecht voor advies? 

  • Heb je hulp nodig bij het nemen van maatregelen aan je woning zoals isoleren, ventileren, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp? Bel dan met de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket
  • Ben je benieuwd hoe je met kleine, energiebesparende maatregelen minder energie kunt verbruiken? Dan is een bespaarcoach misschien iets voor jou! 
  • Benieuwd naar manieren om de verduurzaming van je huis te betalen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl.

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen