Marssteden

Hoe verwarm ik straks mijn bedrijfspand?

Veel bedrijven in de wijk Marssteden zijn al aangesloten op het warmtenet. De mogelijkheden om panden aan te sluiten die nog niet gebruik maken van het warmtenet worden onderzocht.

Wanneer wordt mijn bedrijf aardgasvrij?

De plannen voor het aardgasvrij maken van Marssteden zullen waarschijnlijk voor 2030 klaar zijn. Als je een bedrijfspand huurt, is de verhuurder verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het pand. Als het pand in eigen bezit is, ben je zelf verantwoordelijk voor de verduurzaming.

Kan ik zelf alvast wat doen?

Je kunt zelf al energiebesparende maatregelen treffen. Dit kunnen kleine en grote maatregelen zijn. Denk aan het isoleren van het pand en het goed laten inregelen van de klimaatinstallatie. Of het vervangen van lampen door led-lampen. En plaats zonnepanelen om (een deel van) de elektriciteit zelf duurzaam op te wekken. Nu al zijn bedrijven verplicht om vanuit het Activiteitenbesluit Milieubeheer maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter. In 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben en in 2030 zelfs label A. Als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is, informeer dan wat je het beste kunt doen. Mogelijk is een aansluiting op het warmtenet of een hybride of volledig elektrische warmtepomp dan al interessant.

Er wordt gewerkt aan een Energieloket voor bedrijven. We verwachten dat dit loket in 2022 klaar is.