Waarom energie besparen en van het aardgas af?

Klimaatakkoord

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen: Het Klimaatakkoord. Maar wat is het? Wat houdt het in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jou? 

In 2015 hebben 195 landen, waaronder Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot onder 2 graden Celsius. Wanneer de aarde meer dan 2 graden opwarmt, ontstaan er grote problemen. Delen van Nederland komen dan onder water te staan en we krijgen te maken met steeds extremer weer. 

Om dit te bereiken moet de CO2-uitstoot sterk verminderen. In 2030 moet Nederland 49% minder broeikasgassen uitstoten dan Nederland in 1990 deed. In het Klimaatakkoord staan maatregelen die Nederland de komende jaren moet nemen om het doel te behalen.

 

Hoe dragen we hier in Enschede aan bij? Enschede

Ook in Enschede moeten we een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dat doen we door minder fossiele brandstoffen te verbruiken en meer duurzame energie op te wekken. Minder fossiele brandstoffen gebruiken kunnen we doen door bijvoorbeeld woningen en bedrijven beter te isoleren, zodat we minder energie verbruiken. Ook stoppen we met het gebruik van aardgas in 2050. Aardgas stoot CO2 uit en de winning van aardgas zorgt daarnaast voor problemen met aardbevingen in Groningen. We gaan steeds meer energie duurzaam opwekken. Dat kan je deels zelf doen, door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te plaatsen. 

Wat kun jij doen? Verbruik minder, doe meer

Dat je op de website van Energieloket Enschede bent is al een goed teken. Je bent geïnteresseerd in energie besparen en waarschijnlijk op zoek naar mogelijkheden om dit slim te doen. De doelen die in het Klimaatakkoord staan lijken misschien een 'ver van je bed show', maar ook jij kunt hieraan bijdragen. Je kunt allerlei maatregelen treffen in jouw woning. Van eenvoudige aanpassingen in huis tot grote, meer ingrijpende maatregelen. Zo verbruik je minder energie. Dat scheelt vaak een hoop geld op je energierekening, waardoor je de investering binnen een bepaalde periode vaak weer terugverdient. 

Maak een account aan Mijn Energieloket

Heb je nog geen account in Mijn Energieloket? Maak deze dan vooral aan! Zo kunnen we jou op de hoogte houden van alle duurzame acties in de buurt! We zullen je niet overspoelen met berichten, maar houden je op de hoogte als er voor jou iets relevant is! 

Veelgestelde vragenVraag en antwoord